PERTH, WEST-AUSTRALIË

“STAD VAN LICHT” IN DOWN‑UNDER VERWELKOMT NIEUWSTE SCIENTOLOGY KERK

5 MEI 2018

Perth kan dan verafgelegen zijn, maar de aanpak- en ondernemersmentaliteit van de stad zijn een perfecte aanvulling op de meest coole, nieuwe en snelst groeiende religie ter wereld.

De meest afgelegen grote stad in de wereld ligt ingeklemd tussen grotendeels lege vergezichten over oceanen en woestijnen; voeg daar de ene na de andere golf van flinke en geharde pioniers aan toe uit Engeland, Schotland, Italië, China, Vietnam, Griekenland en een tiental andere etnische vaderlanden; brouw dat allemaal bij elkaar met wat gung-ho- en aanpakmentaliteit; gooi er wat in bataljons bij van goudzoekers en mijnwerkers die op zoek zijn naar diamanten; zing een paar regels van Waltzing Matilda, voeg er één of twee kangoeroes aan toe en dan heb je het toneel van de nieuwste Scientology kerk op aarde: Perth, de hoofdstad en grootste stad in West-Australië.

De nieuwe licht in deze “Stad van Licht” ligt slechts één straat van de “Grote Oosterse” snelweg vandaan, ligt op slechts 15 minuten van het centrum van Perth en ligt aan de beroemde Swan River, die het thuis is van de majestueuze zwarte vogels waar de rivier naar is vernoemd. Hier kwamen op zaterdag 5 mei 2018, meer dan 1000 scientologen en hun gasten bijeen, waarvan sommigen duizenden kilometers hadden gereisd om Perth te bereiken, om de opening van een nieuwe Scientology kerk te vieren.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center Center, leidt de grootse viering van de nieuwste Scientology kerk in ’s werelds meest afgelegen grote stad.

De heer David Miscavige, de kerkelijk leider van Scientology, reisde 14.500 kilometer om Perth te bereiken. Hij vertelde de aanwezigen bij de grootse opening dat hij al snel aan een verdere tocht zal beginnen over nog eens 32.000 kilometer om nog meer linten door te knippen. Maar wat betreft Perth, verklaarde de heer Miscavige: “Dit is het NU waarop je hebt zitten wachten.”

Terwijl hij de inwijdingsceremonie leidde, sprak de heer Miscavige over de nieuwe toekomst van West-Australië. “Daarmee stappen we uit de droomtijd om de laatste droom te realiseren voordat het lint valt (...) Dat wil zeggen, dit is nu de tijd om onze hulp van ganser harte en zonder onderscheid te geven. Want alleen op die manier, kan deze nieuwe Scientology kerk niet alleen Perth dienen, maar wordt zij Perth.”

Onder de leiding van de heer David Miscavige heeft er een periode van ongekende groei plaatsgevonden, met in de afgelopen jaren de opening van 65 nieuwe kerken. Perth is nummer 66. Deze kerken zetten een standaard neer, die door de heer Hubbard was gedefinieerd en die door de heer Miscavige wordt uitgevoerd, en die erin voorziet dat elke kerk een perfecte uitdrukking is van de principes en praktijken van de religie, inclusief de vele maatschappelijke en humanitaire programma’s.

Perth ligt geïsoleerd in de zuidwestelijke hoek van Australië en is moeilijk te bereiken. Het is sneller om er vanuit het Indonesische eiland Bali naar toe te vliegen dan om er van Sydney naar toe te vliegen. De dichtstbijzijnde Australische stad is Adelaide, meer dan 2000 kilometer ver weg aan de zuidkust van het continent.

De isolatie van Perth heeft het tot een formidabele stad gemaakt, waar het motto “Floreat” is. Dat is Latijn voor “gedijen” of “floreren”. Dat hebben scientologen begrepen. Per slot van rekening is er een beroemde aansporing van de heer Hubbard: dat het met iedereen in alle opzichten goed moet gaan.

In die geest werd de grootse opening van de kerk begonnen met het traditionele Australische volkslied, “Advance Australië Fair”, gevolgd door een opzwepende versie van een plaatselijke overwinningslied, dat de moedige en ondernemende geest van de scientologen van Perth weerspiegeld.

Terwijl de bevolking van Perth welvarend is, zijn er dezelfde factoren zoals in iedere andere stad: verdovende middelen, misdaad en andere sociale valkuilen. De Scientology kerk van deze stad werd meer dan 60 jaar geleden opgericht en heeft altijd aan de voorhoede van maatschappelijke verbeterings- en humanitaire campagnes gestaan.

Scientologen hebben tienduizenden exemplaren van de door de Kerk gesponsorde De Feiten over Drugs boekjes verspreid. De Citizens Commission on Human Rights, die ook door de Kerk gesponsord wordt, heeft in de afgelopen jaren een succesvolle campagne gevoerd om barbaarse psychiatrische praktijken, met inbegrip van de sterilisatie van mensen die “geestelijk ziek” worden geschouwd, een halt toe te roepen.

Andere door de Kerk gesponsorde programma’s – De Weg naar een Gelukkig Leven, een op gezond verstand gebaseerde gids voor een beter leven; en Verenigd voor de Mensenrechten, die deze rechten voor alle mensen bevordert – zijn ook zeer actief in Perth en West-Australië.

Al die activiteiten zijn een weerspiegeling van het harde en enthousiaste werken van scientologen om een mooie stad en cultuur in Perth op te bouwen. En de burgers van de stad hebben dat opgemerkt.

Er waren eersteklas sprekers en vertegenwoordigers van civiele, culturele, educatieve en ordehandhavingsgroepen en van het bedrijfsleven van Perth. Onder de sprekers waren dhr. Steve Hansen, lid van de Business Council van West-Australië; dr. Bernard Doherty, professor in de Nieuwe Religieuze Bewegingen, aan de theologische faculteit van de Charles Sturt Universiteit; dr. Jaya Krishnan, een arts en lid van de Australische Natuurgeneeswijzen Associatie en dhr. Paul Shiel, oprichter van een liefdadigheidsinstelling, Medal Missionaries Community.

In een stad dat synoniem is aan succes en prestatie, sprak de heer Hansen over zijn succes om zijn bedrijf van vijf naar 42 locaties te laten groeien – allemaal vanwege L. Ron Hubbards bestuurstechnologie. “Als iemand zou vragen: ‘Waarom zou ik Bestuurstech gebruiken?’ Zal ik ze vertellen: ‘Omdat het de juiste antwoorden heeft’. Het punt is dat de technologie 110 procent van de tijd werkt. Ik denk dat elk bedrijf, iedereen, waar dan ook, ervan kan profiteren. Ik denk dat de mogelijkheden voor deze Kerk fantastisch zijn en ik ben ontzettend blij dat ik me tussen een aantal geweldige en goed getrainde mensen bevind. Hier kan iedere burger ontdekken wat hij ook maar nodig heeft om zijn eigen persoonlijke dromen te laten uitkomen. En dat betekent een enorme impact in heel het westen van Australië.”

Dr. Doherty haalde het pionierswerk aan van het door de Kerk gesponsorde Citizens Commission on Human Rights, in de strijd tegen misstanden in de psychiatrie. “Hier in het westen van Australië zijn er diepgaande problemen”, zei de professor. “De ergste daaronder is dat plaatselijke kinderen, zo jong als 11, tegen hun wil in medicijnen voorgeschreven krijgen en zelfs nog erger, bedreigd worden met ECT [elektroshocktherapie]. Dit is niet gewoon een misdaad, het is moreel gewetenloos.” Maar dr. Doherty sprak ook van door de Kerk gesponsorde oplossingen om die misdaad te bestrijden: “Jullie beginnen een informatiecampagne die gebaseerd is op bewezen feiten. Jullie spreken met parlementsleden van West-Australië om de schokkende waarheid aan het licht te brengen. En uiteindelijk zorgen jullie ervoor dat er een verbod wordt gelegd op ECT voor minderjarigen, waardoor de meest kwetsbare mensen van deze staat worden beschermd!”

Dr. Krishnan sprak over hoe Scientology het spirituele element van mensen benadrukt, een tekortkoming in de moderne medische wetenschap. “Ik geloof dat de Scientology Kerk de mensheid antwoorden geeft, de antwoorden om hun leven aan te pakken en zichzelf te verbeteren”, zei dr. Krishnan. “Ik heb jullie toewijding gezien, jullie passie voor het verheffen van anderen, en je normen en waarden om alle burgers van Perth te beschermen. Het is een grote eer voor me en het geeft me hoop te weten dat ik een Kerk heb waar ik mensen naar toe kan sturen in de wetenschap dat ze een beter mens worden met antwoorden op de vragen waar ze naar zochten”, benadrukte dr. Krishnan. “Laten we dus met deze grootse ceremonie de menselijke geest wakker schudden en een grote verandering teweegbrengen voor Perth en West-Australië!”

De heer Shiel, van de Medal Missionaries Community, sprak over de noodzaak van liefdadigheidswerk, zelfs in een bloeiende stad als Perth. Zijn organisatie werkt met de Scientology Kerk samen bij het vinden van oplossingen voor diegenen die vastzitten in drugs, alcohol en armoede. “Ik herkende meteen de enorme capaciteit van de Kerk om terug te geven”, merkte de heer Shiel op. “Het maakt niet uit wat de probleemsituatie is: drugs, mensenrechten, normen en waarden – jullie springen erop met een passie die ongeëvenaard is. Ik heb met humanitaire teams gewerkt van Nullarbor tot Kimberleys en naar boven naar Darwin en ik heb nog nooit zoiets gezien als jullie campagnes. (...) Het is Hulp met een hoofdletter H”, zei hij. “Ja, dat is de Scientology Kerk – een humanitaire organisatie over de gehele linie!”


Iedereen die naar de nieuwe Scientology Kerk van Perth toe gaat, wordt verwelkomd door de opvallende gevel. Wanneer parochianen de uitgebreide ruimte binnenkomen, worden ze begroet in de receptie met uitzicht over het Informatiecentrum. De ruimte is open met hoge plafonds en een industriële stijl verlichting. Duidelijke lijnen, zwartmetalen accenten met rustiek warm hout geeft de hele ruimte een modern industrieel gevoel.

Bezoekers krijgen een inleiding tot Dianetics en Scientology, te beginnen met het Informatiecentrum. Displays met meer dan 500 films in 17 talen laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Die bestaan onder meer uit een wereldwijde campagne voor mensenrechtenonderwijs; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werkers-programma dat ’s werelds grootste onafhankelijke organisatie voor noodhulp is geworden.

De Kapel van Perth is een grootse, twee verdiepingen hoge ruimte met koofverlichting rondom aan de muur. Het creëert een illusie van een zwevend plafond. Het biedt ruimte voor Scientology bijeenkomsten, waaronder zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën, alsook gemeenschapsevenementen zoals banketten, seminars en workshops waar leden van alle gezindten welkom zijn.

Het Café biedt een ontmoetingsplaats voor degenen die evenementen bijwonen maar ook voor parochianen tijdens de pauzes van hun Scientology diensten.

In de nieuwe kerk kunnen alle Introductiediensten worden geleverd. Deze omvatten onder meer Dianetics en Scientology seminars in de middag, avond en het weekend, waarin een overzicht wordt gegeven van grondbeginselen en de toepassing ervan op het leven, alsmede een reeks Scientology Cursussen ter Verbetering van het Leven om elk aspect van iemands leven te helpen verbeteren.

De kerk heeft verder tientallen speciaal ingerichte kamers die de ideale omgeving vormen voor Scientology auditing (spirituele counseling). Er zijn ook verschillende cursuszalen bestemd voor het trainen van auditors (spirituele counselors), voor scientologen die de technologie van auditing bestuderen, om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken.


De opening van de nieuwe Scientology kerk in Perth vindt in een periode plaats van snelle groei van de religie, met 65 nieuwe Scientology Kerken, van Los Angeles naar Tampa, van Londen naar Milaan, van Tel Aviv naar Tokio en van Kaohsiung naar Bogotá.

In het afgelopen jaar hebben er openingen van nieuwe Ideale Scientology kerken plaatsgevonden in: de San Fernando Valley, Californië; Miami, Florida; Kopenhagen, Denemarken; Dublin, Ierland; Birmingham, Engeland; Amsterdam, Nederland; Johannesburg-Noord, Zuid-Afrika; Salt Lake City, Utah en Silicon Valley, Californië.

Er staan in 2018 nog meer openingen op de agenda in steden in Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Afrika.