JOHANNESBURG, ZUID-AFRIKA

DE WIND VAN VERANDERING:
SCIENTOLOGY HOOFDKANTOOR VOOR AFRIKA KOMT TOT LEVEN IN HET MAJESTUEUZE CASTLE KYALAMI

1 JANUARI 2019

Met een verbluffende Grootse Opening en een week gevuld met feestelijke activiteiten, arriveert de nieuwe Advanced Organization en Saint Hill Afrika, het continentale hoofdkantoor van Scientology en het centrum van sociale verbetering van de Regenboognatie en heel Afrika.

Boven op een plateau dat stamleden van de Zoeloe ooit de “De plaats in de Hemel” noemden, werd het ritme van djembe trommels in de verte, een feestelijke symfonie van ritme dat een week van luisterrijke festiviteiten in beweging zette. Meer dan 4000 gasten uit heel Afrika en uit alle hoeken van de wereld waren naar het prachtig gerestaureerde Castle Kyalami gekomen voor een historische Grootse Opening. Het was een viering vol met trots en passie, vol met een toegenomen continentale hoop, een viering van spirituele vrijheid en weer een mijlpaal in de geschiedenis van de Scientology Kerk – een nieuwe Advanced Organization en Saint Hill voor Afrika.

Eeuwen lang heeft deze heilige heuveltop in Midrand over de enorme en rijke gronden van Zuid-Afrika uitgekeken, met een uitzicht van eindeloze kilometers in alle richtingen. Nu is er een ander soort uitzicht te zien, eentje die zich verder uitstrekt dan het oog kan zien, in een nieuw spiritueel rijk.

Meer dan 4000 scientologen uit heel Afrika en uit heel de wereld begroetten dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center, bij de opening van dit nieuwe spirituele thuis.

Op Nieuwjaarsdag, met een adembenemend uitzicht vóór hem, en de opvallende vorm van Castle Kyalami achter hem, stond dhr. David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, voor de duizenden mensen die zich daar hadden verzameld, en sprak over de gedenkwaardige aard van deze unieke grootse opening.

“Vandaag ben je getuige van het schrijven van geschiedenis: De eerste nieuwe Advanced Organization in ons Gouden Tijdperk, dit land waarin Scientology Kerken van het nieuwe millennium voor het eerst opkwamen, dit lanceerpunt om onze hulp naar overal elders te brengen. Als er iets kwalificeert als ‘gewijde grond’ dan is het dit wel. En het is des te heiliger omdat dit ook de plek is waarvan ze je vertellen dat de Mensheid hier werd geboren en dat de ‘navelstreng’ nog steeds onder onze voeten begraven ligt. Maar hoe dan ook, je staat op het kruispunt van drie miljoen jaar die voorbij zijn, en een oneindige toekomst die komt.”

Ter ere van die buitengewone toekomst, vulde een koor van honderden zangers het kasteel, van het podium tot de borstwering. Gekleed in traditionele Afrikaanse gewaden dansten en zongen ze “Winds of Change” – een lied dat speciaal voor de gelegenheid was geschreven. Geïnspireerd door L. Ron Hubbard en zijn droom van grenzeloze spirituele vrijheid voor Afrika, veroverde de uitvoering de harten van alle aanwezigen. Hoogwaardigheidsbekleders die namens de Zuid-Afrikaanse politie en de overheid spraken, sloten zich daar allemaal bij aan en verwelkomden gezamenlijk deze historische gebeurtenis als een “nieuw ontwaken voor ons geliefde Afrika”.

In het midden van die prachtige heuveltop, op 22 hectare grond, staat het 8000 vierkante meter grote Castle Kyalami als blijk van de betrokkenheid van de religie om te helpen een Afrika te creëren dat zijn onbeperkte potentieel kan vervullen. De aanwezigheid van het kasteel weerspiegelt de magische aura van het Zuid-Afrikaanse landschap, waar men kan uitkijken in de richting van de tweelingreuzen in Gauteng – Johannesburg in het zuiden en Pretoria in het noorden. Het panoramische uitzicht bekoort al snel bezoekers, en het kasteel met de 12 gekanteelde torens en de 20 centimeter dikke muren geven een unieke ambiance. De elegantie van het interieur wordt versterkt door de Italiaanse marmeren vloeren, uit dezelfde steengroeven die door Michelangelo werden gebruikt, wat zijn eigen speciale sfeer bijdraagt aan de spectaculaire grootse opening.

De opening van de Advanced Organization is de verwezenlijking van een droom die L. Ron Hubbard, de Grondlegger van de Scientology religie, voor het eerst in 1966 uitte. Hij probeerde de boodschap van Scientology wat betreft mensenrechten en sociale verbetering naar het land van de apartheid te brengen – waar op dat moment, en de drie daaropvolgende decennia, vrijheid voor tientallen miljoenen Afrikanen slechts een droom was.

Tijdens het dieptepunt van het genadeloze apartheidsregime, pleitte dhr. Hubbard voor een nieuwe Bill of Rights en een grondwet voor Zuid-Afrika. Hij schreef een “één man, één stem” voorstel dat ontworpen was om iedere Zuid-Afrikaan te emanciperen.

Scientology zet zich in voor die visie van vrijheid en heeft in de afgelopen 50 jaar vele Kerken en Missies over het hele continent geopend. Met de vestiging van Castle Kyalami is het aantal spirituele en humanitaire mogelijkheden exponentieel gegroeid.

Hier kunnen scientologen uit het hele continent Scientology diensten doen, waarmee parochianen voortgang kunnen maken op hun spirituele reis naar de hogere regionen van de Brug naar Totale Vrijheid en dat ook nog eens op Afrikaanse bodem. De uitgestrekte faciliteit bevat ook een Hubbard Begeleidings Centrum dat een hele vleugel beslaat voor auditing (spirituele counseling), een Academie voor het trainen van auditors die in Scientology organisaties in Afrika werken, en ook een hele divisie voor de begeleiding van parochianen op de hogere niveaus van de Brug.

Naast het spirituele werk van de Kerk binnen de nieuwe Advanced Organization, was er die dag ook de opening van een Continental Liaison Office voor het management van Scientology in de regio. Dit punt is een essentiële schakel voor het opbouwen van relaties tussen de Kerk en religieuze, burger- en sociale organisaties in het hele Afrikaanse continent. Vanuit hier zal de Kerk sociale en humanitaire programma’s coördineren die nu al honderden miljoenen mensen bereiken in de naam van een drugsvrije, misdaadvrije, morele en rechtvaardige wereld. De combinatie van Castle Kyalami met het Liaison Office vertegenwoordigt in feite een dynamisch middelpunt van humanitaire hulp. Naast initiatieven op grote schaal zorgen ze voor de organisatie van seminars en evenementen die gericht zijn op het samenbrengen van interreligieuze en maatschappelijke organisaties om sociale problemen, die zo vaak worden genegeerd, aan te pakken.

Tijdens de ceremonie van de Grootse Opening werd er geput uit de diepe bron van maatschappelijke samenwerkingsverbanden in het zuiden van Afrika. Onder de hoogwaardigheidsbekleders die het publiek verwelkomden en de Kerk eerden waren Brigadegeneraal Sthembiso Shobede-Nkosi van de Zuid-Afrikaanse Nationale Politie; Apostel Matome Modiba, Algemeen Secretaris van de Nationale Interreligieuze Raad van Zuid-Afrika in de provincie Gauteng; Michael Tshishonga, de voormalige Deputy Director General of Justice; en Eerwaarde Gift Moerane, Secretaris van de Council of Churches in Gauteng en adviseur van het South African National Peace Accord.

Brigadegeneraal Sthembiso Shobede-Nkosi verwelkomde de Kerk in haar nieuwe thuis namens de Zuid-Afrikaanse politie. Ze sprak verder over Kyalami als een bolwerk in de strijd van het land tegen drugs.

“De Scientology Kerk heeft het unieke vermogen om heel veel mensen te organiseren en samen onder één dak te brengen. Jullie hebben de basis al gelegd en ontelbare mensen hebben met jullie de handen ineengeslagen en zeggen: ‘Ja, we doen mee.’ Op die manier hebben jullie een gedeelde visie gecreëerd, die ons land verder naar voren drijft. Ik vraag dat we die visie samen omarmen en van dit Castle Kyalami een bolwerk maken van waaruit onze drugsvrije kruistocht verder dan de horizon reikt. Allemaal om de uiteindelijke overwinning te behalen en voor altijd de strijd tegen drugs te winnen.”

Apostel Matome Modiba van de Nationale Interreligieuze Raad van Zuid-Afrika sprak over de kracht van kennis om het potentieel te ontsluiten. Hij zei dat hij zich voor het eerst bewust werd van de kennis van Scientology door het contact met de Kerk in de Interreligieuze Raad.

“Vanaf het begin zag ik jullie passie als jullie over L. Ron Hubbard en zijn technologie spraken, die zoveel praktische hulpmiddelen biedt die je nu in het leven nodig hebt”, zei hij. “Ik begon openlijk over de manieren van Scientology te leren en over alle kennis die jullie tot je beschikking hebben. En ik begon te beseffen dat onze mensen deze technologie hard nodig hebben, omdat ze praktisch is. Ze is ongelofelijk krachtig.”

Zuid-Afrika’s voormalige Deputy Director General of Justice, Michael Tshishonga, vertelde het publiek dat dhr. Hubbards moed ten behoeve van Zuid-Afrika nooit vergeten zal worden.

“Het is waar, er is altijd een begin van de regenboog”, zei hij. “En voor Zuid-Afrika begon de droom met mensen die bereid waren om op te staan voor het geluk van ons volk. (...) Jullie krachtige stemmen waren bereid om in de duisternis waarin ons land gehuld was te weergalmen en om de psychiatrische slavenwerkkampen waar onze mensen als vee werden behandeld, aan de kaak te stellen. (...) We zullen nooit vergeten wat jullie deden tegen hen die onze Madiba achter tralies hielden. Ja, dhr. Hubbard en de Scientology Kerk hebben voor ons gevochten en zo werden ze één met ons.”

Eerwaarde Gift Moerane kwam voor het eerst in contact met het humanitaire werk van de Scientology religie bij zijn werk als adviseur voor het South African National Peace Accord. Hij zei dat hij L. Ron Hubbards geschriften als een gids beschouwt voor een beter leven in Afrika.

“Als je L. Ron Hubbards boeken leest realiseer je je dat we de wereld veranderen als we vrijwilligers van zijn gedachten worden”, vertelde hij de aanwezigen. “Ik wil graag zeggen dat Dianetics en Scientology de geest van Ubuntu belichamen: ‘Ik ben omdat we zijn’. Het is die geest die ons land zo dringend nodig heeft. Laten we vandaag dus de kanonnen afvuren en de trompetten schallen. Laat de leeuwen brullen, de olifanten zwerven en de luipaarden rennen, want Afrika noemt dit ongelofelijke kasteel nu zijn thuis. En daarmee is er een nieuw ontwaken gekomen in ons geliefde Afrika!”

Voordat hij het enorme traditionele rode lint doorknipte om daarmee de Advanced Organization en Saint Hill Afrika officieel te openen, plaatste dhr. David Miscavige de dag die al magisch was in zelfs een nog grotere context:

“Als dit het land is waar mensen voor het eerst rechtop gingen lopen, nou, dan is dit waar je ze nu kunt laten zien hoe ze moeten vliegen. En bovendien – als dat nog overtroffen zou kunnen worden – zegt men dat de plek waar je naar verlangt, de plek is waar je voorbestemd bent om te zijn. Wel, als dat Afrika is, dan is het Afrika.

En dus, na al die jaren, ben je aangekomen om getuige te zijn van zowel de geschiedenis als van de bestemming – en allemaal zoals onze Grondlegger vanaf het begin der tijden verklaarde: ‘Vanuit het zuiden van Afrika zal de volgende grote beschaving op deze planeet ontstaan.’

En daarmee wijd ik nu, in naam van L. Ron Hubbard, deze Advanced Organization en Saint Hill Afrika in.”


Dit was een Grootse Opening die zo groots was dat alles niet in één dag paste.

1 JANUARI: HET NIEUWE JAAR INLUIDEN MET EEN HISTORISCH TINTJE

De Grootse Opening van de Advanced Organization was het hoogtepunt van een tijdperk van wereldwijde expansie en de aftrap voor een week van vrolijke festiviteiten. Elke dag zat er muziek in de lucht terwijl de Afrikaanse zangers, drummers en dansers op buitenterrassen op het hele 9 hectare grote terrein, de internationale bijeenkomst van scientologen en lokale gasten vermaakten. Internationale gasten konden de Zuid-Afrikaanse cultuur ervaren en de gerechten proeven op een Afrikaanse markt op het terrein. Daar waren ook met de hand vervaardigde sieraden en handwerken en traditionele braaien (Zuid-Afrikaanse barbecues). Tijdens de week was er een reeks speciale evenementen, die stamhoofden, humanitaire activisten en ook plaatselijke en internationale scientologen trokken.

2 JANUARI: DE WIND VAN VERANDERING WAAIT

Scientologen uit Afrika, opgetogen na de historische Grootse Opening en vol energie om voort te bouwen op het momentum van de dag, kwamen bijeen om plannen te maken voor de toekomstige expansie van het continent, met nieuwe Kerken in het verschiet in Port Elizabeth, Durban, Kaapstad en ook in Zimbabwe, in Harare en Bulawayo.

Diezelfde avond stroomden meer dan 1000 gasten – met inbegrip van plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van stammen – het state-of-the-artauditorium binnen voor een spectaculair concert. Ook de extra ruimten waren vol met mensen. Een aantal van het Zuid-Afrikaanse muzikale toptalent stond op het podium en zorgde dat het publiek uit zijn dak ging met een schitterend optreden van songs van het herdenkingsalbum Africa: The Winds of Change. Deel van het repertoire waren songs geschreven en gecomponeerd door L. Ron Hubbard als eerbetoon aan Afrika’s ontembare geest. En die geest was volledig te zien terwijl de artiesten en het publiek bewogen werden – letterlijk en figuurlijk – door het ritme en de boodschap van de muziek.

3 JANUARI: EEN SALUUT AAN DE ZUID-AFRIKAANSE SCIENTOLOGEN

De trouwe Zuid-Afrikaanse aanhangers van de Internationale Associatie van Scientologen (IAS) waren het middelpunt van de belangstelling tijdens het allereerste Afrikaanse IAS Patronsbal. De ruimte was voor een galabal omgetoverd in een gouden glorie met een fonkelend achterdoek en bloemstukken vol protea bloemen. Dhr. Miscavige zette meer dan 100 IAS-leden in het zonnetje voor het ondersteunen van de enorme humanitaire outreach, en bedankte ze voor hun activiteiten en hun toewijding om van deze grootse opening een succes te maken. De trots was voelbaar toen deze toegewijde scientologen hun onderscheidingen accepteerden. Na een uitgebreid diner, lieten muzikale sterren de ruimte heen en weer schudden. De Caribische sensatie Michele Henderson en Harlems hiphop legende Doug E. Fresh zetten het ritme voor de rest van de avond terwijl de Patrons de dansvloer opgingen en de rest van de avond feestten.

4 JANUARI: HET NIEUWE JAAR SCHIJNT HELDER VOOR DE PROVINCIE GAUTENG

De festiviteiten gingen maar door terwijl parochianen uit het trio van Kerken in de provincie Gauteng het Auditorium van het kasteel binnenstroomden voor een presentatie van de Internationale Nieuwjaarsviering. Tot verrassing en vreugde van het publiek, kwam dhr. Miscavige het podium van het Auditorium op. Hij trakteerde het publiek op een informele samenvatting van de evenementen van die week. Ze stonden op en juichten enthousiast, omdat ze wisten dat deze Grootse Opening niet alleen de deur naar spirituele vrijheid heeft geopend voor scientologen, maar ook een belofte van hoop en hulp voor Afrika is.

5 JANUARI: OPKOMEN VOOR AFRIKA

Tijdens het Africa Humanitarian Crusade Seminar dat door honderden mensen werd bijgewoond, werden de maatschappelijke outreachprogramma’s van de Kerk in de schijnwerpers geplaatst. De aanwezigen werden geïnformeerd en geïnspireerd door een reeks diepgaande briefings waarin de details van een aantal van ’s werelds meest verreikende sociale reddingsinitiatieven uiteen werd gezet. De collectieve focus scheen op Afrika, waarbij de plannen om de vele sociale problemen van het continent aan te pakken werden opgesteld en waarmee hoop werd aangeboden om zijn onbegrensde mogelijkheden te helpen bereiken.

6 JANUARI: EEN ZONDAGSDIENST VERENIGT

De viering van een week culmineerde in de allereerste Zondagsdienst van de Kerk, die vrolijk begon met het geluid van een a capella koor uit Soweto. De ontroerende dienst, waarin een wijdingsceremonie was opgenomen, was een blijk van L. Ron Hubbards visie voor het continent, waarbij leden van Afrikaanse koningshuizen, leiders van de gemeenschap, lokale inwoners van Gauteng en de gemeente van scientologen samen werden gebracht. Het was een passend einde van een historische week, gevuld met de geest van hoop en de belofte van een betere toekomst.


De opening van de Advanced Organization en Saint Hill voor Afrika onderstreept wat een enorme periode van stormachtige groei van de religie is in de afgelopen 15 jaar. Onder het leiderschap van dhr. Miscavige, heeft de Scientology Kerk de deuren van meer dan 70 nieuwe Scientology Kerken op zes continenten geopend. De laatste tijd zijn er Kerken geopend in: Salt Lake City, Utah; Silicon Valley, Californië; Perth, West-Australië; Orlando, Florida; Stuttgart, Duitsland; en Detroit, Michigan.

Er staan het komende jaar nog meer openingen van kerken in grote steden op de agenda, in Noord-Amerika en Europa.